IG-anbefaling: Et fascinerende kontor

12 uundværlige råd til at indrette små rum

Vi har stort set allesammen prøvet at bo i en papkasse af en lejlighed, enten under studietiden eller måske har man bare lejet et værelse. Os unge mennesker prioriterer ofte beliggenhed frem for størrelse, hvorfor vi altså er nødt til at få det bedst mulige ud af den plads vi har. Og hvordan får man så det? I dette indlæg vil jeg forsøge at liste nogle forslag til, hvordan man kan manipulere med pladsen.

3bfca9440c123db2983d0a65ddd501281. Skift dine indespærrende døre ud med glasdøre
Hvis man bor i en lejlighed med små rum – måske endda også med skråvægge, så kan pladsen ofte virke klaustrofobisk. En god idé er at skifte sine standard døre ud med glasdøre, der både bidrager med ekstra lys til rummene, men også skaber en illusion om at naborummet hører sammen med f.eks. køkkenet. På den måde oplever man, at rummet vokser, og man føler sig ikke længere nær så klaustrofobisk og indespærret. Jeg kunne frygtelig godt tænke mig 2 stk til vores lejlighed. En mellem gang og køkken, og en mellem soveværelse og stue.

Untitled-3→ Disse døre koster omkring 1000 kr fra ny i f.eks. Bauhaus. Men der sælges mange på dba i en mere budgetvenlig prisklasse.

2. Store spejle
Det handler lidt om at narre øjet, når vi skal indrette små rum. F.eks. er store spejle en perfekt illusion, der bilder os ind, at rummet er dobbelt så stort. Man kan få mange fede og billige i f.eks. IKEA, hvor man evt. kan pifte det lidt op med noget læder til selve kanten.

8663fb678fbfedc624670ed16de5964dFotokredit: (HER)

3. Tillad så meget sollys som muligt
Desto mere lys der lukkes ind i et rum/en lejlighed desto større virker dine kvadratmeter. F.eks. bor vi i et gammelt loftrum, der er renoveret og lavet om til lejligheder. Vores kilder til direkte sollys er derfor ret minimale, i sær i soveværelset, køkken og stuen. Det man kan gøre, hvis man har små vinduer, er, at overveje hvordan man hænger sine gardiner. Jeg fandt denne geniale tegning, da jeg søgte på eksempler. Her ses det tydeligt, at man ved hjælp af en længere gardinstang, faktisk høster mere sollys.

Skærmbillede 2015-05-07 kl. 08.37.21Fotokredit: (HER)

(Dette kan også optimeres ved at vælge glasdøre som forslået i punkt 1, hvor man altså ikke lukker lys ude ved en standarddør, men inviterer lyset til at sprede sig i alle rum).

4. Vælg møbler ud fra rummets størrelse
Det duer ikke rigtigt, at vælge en 3-personers sofa med tilhørende chaiselong, hvis rummet du parkerer den i er pladsbegrænset. Her modarbejder man lidt ideen med at være kreativt tænkende og smart i forhold til at optimere rummets størrelse. Det er derfor bedst, at klæde rummet på efter størrelse, præcis ligesom vi klæder os på efter vejret. Vælg derfor møbler, der er lidt mere petitte og pladsbesparende.

→ En anden ting er også at vælge møbler, der er luftige. F.eks. virker pladsen større, hvis du vælger en sofa med lette ben, og som tager meget lidt plads i forhold til fylde. Hvorimod en sofa, der der er formet som en rektangel med tykke ben og uden luft under sædet, så virker møblet utrolig dominerende og pladsberøvende.

Untitled-25. Vælg/byg møbler der er multifunktionelle
Hvis du har et lille soveværelse, er det en utrolig god idé at bruge sengen som opbevaring udover det åbenlyse → at sove. Underneden kan man få tonsvis af skuffer med hjul på til opbevaring af f.eks.: sengetøj, bøger, nips og håndklæder osv. Hvis du har en lille bitte spisekrog, kan du f.eks. vælge en bænk med låg på den ene side, som du også kan benytte til ekstra opbevaring. F.eks. har Menu lige designet dette fantastiske sofabord, hvor der altså er indbygget opbevaringsplads til f.eks. fjernbetjeninger og TV-blade.

Skærmbillede 2015-05-07 kl. 08.43.46Skærmbillede 2015-05-07 kl. 08.44.23I finder sofabordet (HER)

→ Hvis man, ligesom jeg, har et mikrobadeværelse, kan man også hænge nogle racks op på indersiden af døren til at hænge sine håndklæder på.

6. Udnyt dit kælderrum/sorter ud i dine nipsting
Det er en god idé at revurdere, hvad der reelt er behov for at opbevare i selve lejligheden. Alt fylder, og derfor kan det være en god idé at trimme lejligheden for interiør, bøger, film, blade, man ikke benytter sig af i hverdagen. F.eks. trimmer jeg ind i mellem og gemmer tingene i vores kælderrum. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre uden det ekstra opbevaringsrum!

7. Vælg lyse farver på gulv og vægge
En god huskeregel i forhold til at skabe en illusion om mere plads er: Lys åbner op for pladsen – mørke indskrænker. Hvilket taler lidt imod min egen indretning af stuen, hvor vi har to små sorte skråvægge. Men det er nu helt bevidst, fordi jeg faktisk godt kan lide at føle mig omfavnet på trods af snævre kvadratmeter 😀

Skærmbillede 2015-05-07 kl. 09.02.17Skærmbillede 2015-05-07 kl. 09.02.29Fotokredit: (HER)

8. Få større møbler væk fra væggene
Ved at knalde alle sine møbler op ad væggene, virker rummet automatisk lille og giver et billede af, at der simpelthen ikke er andre muligheder for indretningen. Men det er der altid! Ved bare at flytte sofaen nogle centimeter ud fra væggen, gør faktisk en del forskel. Man kan endda også flytte sofaen en meter ud i rummet og montere en lavthængende reol bagved – hvor der kan opbevares diverse ting for at udnytte pladsen og rummet endnu bedre.

2abb537da14eba5716d5ec08fdb469a7Fotokredit: (HER)

Dette gælder alle rum. Ved at flytte sit spisebord væk fra væggen, virker køkkenet pludseligt større, og man kan i stedet bruge væggene til forskellige opbevaringsmuligheder. Hvis man har et spisebord i stuen, vil jeg klart anbefale, at man gør det samme. Få bordet væk fra væggen og skab i stedet en lille ø. 🙂

316a00fc1b46475dd7030324eaf95b52

1440803af4614ff9863b93632b4adcfcFotokredit: (HER) og (HER)

9. Arbejd dig op mod loftet for at forlænge rummets højde.
Hvis du ikke har ret højt til loftet, kan du igen skabe en illusion om det modsatte ved at hænge hylder op under loftet. Det får altså øjet til at se op, hvor det igen narres til at tro, at der er højt til loftet.

450b019cbfb8dec033f74bcc7df45da6Fotokredit: HER

10. Opdel dine rum i små afdelinger med tæpper
Måske kender i allerede til udtrykket: “Rum i rummet” → som handler om, at man skaber nogle afdelinger i et rum, fremfor at man kun har et område, som f.eks. et sengeområde eller et sofaområde. Ved at ligge et tæppe under et sofaområde, og det samme i et hjørne af stuen, under f.eks. en stol og et lille bord, har du nu skabt 2 rum i rummet. Giver det mening? Det samme kan du gøre under et lille rullebord, med et spejl over, på den måde får du altså 3 rum i rummet. Hvis du søger mindre tæpper til disse formål, kan jeg anbefale disse: (HER) → Hvor der er mange billige eksempler.

→ Som en forlængelse af punkt 7. Så kan du også optimere dine rum i rummet ved at farve en enkelt væg, som markerer et separat afsnit af rummet.

11. Undgå mange små nipsting og vælg i stedet få større genstande
En anerkendt indretningsarkitekt fra USA har udtalt at mange nipsgenstande mindre end en melon har en “crowded” effekt på rummet – frem for få større genstande, der i stedet giver en form for karakter, og manipulere en til at tænke, at der er fint med plads.

12. Udnyt loft og vægge
Et rigtig godt tip er at udnytte vægge og loft i forhold til at øge gulvpladsen, som ofte er det vi vurderer et lille rum ud fra. I stedet for at placere natborde på gulvet, kan du finde nogle, du enten kan hænge på væggen eller som du faktisk hænger op i loftet. Lidt ala dette:

75dfbf3641080e664d7d88646844181dFotokredit: (HER)

〈 ♦ 〉

Nyeste indlæg:
Guide: Vintage dør // IG-anbefaling: Et fascinerende kontor // Design vs. Budget: Bestlite vs. Markslöjd // Guide #2: Eames make-over: retro ben // Sådan giver du dine møbler et vintage-look //Guide #1: Eames make-over // Ugens favorit møbel: RAY sofabord

〈 ♦ 〉

Vil du følge med via Bloglovin? Klik på billedet ↓

Skærmbillede 2015-04-29 kl. 19.58.04

10 kommentarer

 • Dorte Egeberg

  vi har en mega lille stue L formet i foden har vi en slagbænk, spisebord så der bliver mere luft brublemet er resten af stuen der er opdelt med dør ud af stuen på den ene væg og dobb. havedør modsat spisestuen og vindue på den eneste langvæg. vi har 3 ting vi ikke vi af med:glasskab og min mand en chaiselong samt et massivt sofa bord på 115×115 cm – stuen er ca. 450cm x 450 cm + den lille spesekrog på 2.20 x 2.50 – chaiselong går min mand ikke af med uden skænderi

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej 😊
  Jeg skal til at flytte i noget mindre med kæresten. I det ene rum skal der være spisestue og kontor. Jeg vil gerne dele rummet op, men jeg er i tvivl om det bliver for meget at ligge et tæppe under spisebordet. Rummet er ikke voldsomt stort.
  Hvad vil du mene?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg taler for et tæppe under spisebordet! Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvordan rummet er – men det at understrege et område med et gulvtæppe gør det altid mere hyggeligt og ind i mellem kan det endda få rummet til at virke større 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martin

  Jeg er klar over, at indlægget er gammelt, hvilket nok også er grunden til, at jeg simpelthen ikke kan finde et bord magen til det du viser på 5. billede…

  Har du et forslag til, hvor man kan finde sådan et? Det er super smart med bordpladen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hvor er sofaerne fundet henne ? 🙂 den støvede blå sofa er jeg nemlig helt forelsket i! 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lækre tips!! Tak fordi du deler med os 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vandt du ikke den der über fede give away hos frk.overspringshandling. Jeg er dybt misundelig 😀 !!
   Og det var så lidt søde du! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Fantastisk guide, når man står og skal flytte hjemme fra for første gang i en studio apartmen til sommer 😀

  Jeg har personligt ofret ideen om en sofa til gengæld for de to lækre lænestole, det kan også give en helt ny form for luft fornemmelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sofie, hvor er det godt, at du kunne bruge den! Det er nemlig tit en ret stor udfordring at regne ud, hvad der lige fungerer bedst i små rum 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

IG-anbefaling: Et fascinerende kontor