Indret med stiger

Guide til omplantning

image(85)

Forleden da jeg omplantede min store Pilea i forbindelse med, at jeg endelig havde fundet en succesfuld måde at patinere mine potter (HER) – voksede en efterspørgsel på, hvordan jeg omplanter sådan helt lavpraktisk. Eftersom jeg lige havde plantet Pilea’en om, var jeg nødt til at bruge en anden plante som eksempel. Så det blev Big Philly her, den allerstørste vi har herhjemme, en Philedendron 😀 Uanset hvilken plante der skal omplantes er min fremgangsmåde den samme. Derfor kan det være hip som hap, hvilken plante jeg bruger til min lille demonstration 😉

I det indlæg, jeg henviser til ovenfor, fortalte jeg et tip omkring omplantning. Nemlig det, at det ikke er nok bare at trække planten op af potte-far og placere den i en ny med tilhørende nyt jord. Hvis man har en morderisk tendens i blandt planter, altså, at man gang på gang formår at myrde sine grønskollinger, så er den her guide meget nyttig! 😀

◊ F R E M G A N G S M Å D E ◊

Start med at trække planten op af den potte, den befinder sig i, og tøm potten fra overflødigt jord. (Hvis det er samme potte, du vil genbruge). Skrab eventuelt det overflødige jord af top og sider.

image(86)

Alt afhængig af plantens størrelse, skal du nu bruge en skarp kniv eller en saks. Til Pilea bruger jeg en saks, men til vores monster her, har jeg brugt den største kniv, vi har. Så skærer du det yderste stykke jord af langs kanten, hvor du kan se, at små rødder vil blive skåret over. Det er præcis det, der er formålet med det. Vi kan kalde det en studsning, som når vi selv går til frisøren og får klippet spidserne, hvilket blot efterlader vores hår sundt og stærkt. Det samme er udfaldet for vores planter.

image(88)image(89)image(90)Gentag processen hele vejen rundt om planten, til du får en flot rund og trimmet kerne.

image(91)

Se engang en fin studsning den har fået! 😀 I tænker måske: “Hvad i al verden har du gang i kvinde” 😀 Men jeg kan fortælle jer, at dette er 2. gang, jeg har gjort dette på Big Philly her, og jeg har netop opdaget at den lige har skudt dette enorme blad, der stadig er helt lysegrønt og tyndt. Så jeg kan konstatere, at det ikke har nogen negativ effekt for dens yngel 😀

image(87)

Nå, tilbage til guiden. Når studsningen er færdig, fylder du frisk jord i bunden af potten og herefter kommer planten oveni. Tilføj frisk jord hele vejen udenom planten og lidt på toppen.

image(93)image(94)image(95)

Og vupti, så er den plantet om og er dejlig sund og rask! 🙂 Herefter gav jeg den frisk vand og et bad;) Se lige alle de små skud, der er på vej. Min ambition er, at den bliver så stor, at jeg kan dele den op til to store enorme planter 😀 Jeg giver den helt almindelig plantegødning 1 gang om måneden hen over sommeren, og undlader i vinterhalvåret.

Når jeg gør dette med Pileaen, som vist nedenfor, bruger jeg en saks til at trimme siderne med. Jeg holder bare planten i hånden og klipper langs kanten, hvor min hånd ikke lige er. Næste gang jeg omplanter den, skal jeg nok vise jer det 🙂

image(38)

FØLG MED VIA BLOGLOVIN HER

7 kommentarer

 • Marie

  TAK for fin vejledning – det skal prøves!
  Er det rigtigt set at planten står i en glasbeholder? Det ser virkelig godt ud, men er der noget man skal være opmærksom på, når man planter i glas? Altså, jeg tænker på alger, speciel jord etc.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej
  Tak for nogen brugbare indlæg omkring pilea’er
  Jeg får nogen små spindelvævslignende pupper på mine pilea’er. Har du oplevet det samme? Og har du evt et bud på, hvad jeg gør galt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Pernille,
   Hvor er det godt, at du får noget ud af dem! Det er jeg glad for at vide. Jeg tror ikke, at jeg har set det før. Prøv at ta’ et billede af det og hør en blomsterhandler ad. Måske de kan afkode årsagen :)?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Merve

  Kan du ikke lave en kategori der hedder planter? Jeg har fået planteflip herhjemme, og elsker dine guider til pasning (specielt pasning, mine planter dør tit) og omplantning 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Merve 🙂
   Jeg har faktisk en kategori, der hedder ‘Planter’, den ligger som underkategori til indretning. Men jeg har længe ville rydde op i de kategorier, så det vil jeg altså gøre snarest! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fin beskrivelse.
  Jeg bruger altid leca-sten som dræn i bunden af potterne. Især, hvis der ikke er hul i den potte, jeg har planten i. Det sørger for godt gennemtræk og ikke mugne/rådne planter 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sara

  Hvis man er meget påpasselig, omplanter man kun om foråret, inden planternes vækst øges når solen kigger frem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Indret med stiger