Design vs. Budget: Acapulco vs. Panama

DIY guide til vegetativ formering

image(12)

For lidt tid siden gjorde jeg mig en interessant opdagelse, da jeg fandt @recycledplants på Instagram. Det blev straks til et indlæg, hvor jeg roste initiativet til skyerne. (HER). Kvinden bag Recycled plants hedder Trine, og er min allerførste gæsteblogger 😀 I dag har hun nemlig været så hjælpsom at udforme en guide til vegetativ formering.

◊ O M  T R I N E ◊

Trine ejer ikke kun et brændende hjerte for planter, hun ruger også på en massiv viden om dem. Via hendes Instagram-profil deler hun råd og tips til alle, der følger med i hendes grønne og spændende univers. Sideløbende har Trine opstartet et fantastisk koncept, der går ud på at finde nye hjem til særlige og skulpturelle planter herunder også kaktus. @recycledplants fungerer derfor som et online adoptionsbureau, hvor du både kan afhente og få leveret unikke sorter til meget billige priser. Alle planter er opfostret indenfor kærlige rammer, hvor tidligere ejere har sørget for en omsorgsfuld barndom, men hvor pladsen måske er blevet knap. På: www.recycledplants.dk kan du se hendes smukke udvalg.

◊ G U I D E ◊

image(13)
Hvad betyder vegetativ formering?
Vegetativ formering er en plante der stammer fra en allerede eksisterende plante. Noget af det smukkeste ved planter (ud over udseende), er at rigtig mange planter er i stand til at klone og reproducere sig selv. Med denne DIY guide kan du blive klædt på til at kaste dig ud i at hjemmeavle og genbruge dine stueplanter. Har du ikke selv nogle planter du vil formere, kan det være sjovt at gå på rov i bekendtes plantesamlinger. Grib et halvt dusin grene, blade eller skud herfra, men husk at spørge om lov.

Stiklings-nørderi
Der findes tre typer vegetativ formering, baseret på stiklinger:

1. Topstiklinger er skudspidser fra moderplanter som kan brækkes/skæres af. Her fjerner man det nederste blad så topskuddet har en stilk, der stikkes i jord, hvorfra nye rødder sættes.

2. Stammestiklinger er en afskæring af et stykke af moderplantens, med stamme og blade. Her stikkes stammen et par centimeter ned i jorden og den lille plante vil slå rødder og gro videre. Stammestiklinger kan ofte også sættes i vand i nogle uger og plantes når der er dannet et lille net af rødder.

3. Bladstiklinger er blade med eller uden stilk som stikkes i jorden eller placeres oven på jorden. Det er ikke bladet der vokser videre, men de små nye skud der vokser frem når bladet har sat rødder. Her kommer en DIY guide for bladstiklinger, så vi kan få genbrugt nogle planter!

→ Formeringen kræver ikke inkarnerede grønne fingre, blot en stor portion tålmodighed og opmærksomhed. Lad os komme i gang!

Formeringsguide
Denne guide anvendes bedst på sukkulenter. Nogle er lettere og hurtigere end andre, men størstedelen af den vandholdige plante kan formeres ved denne metode. Sukkulenten anvendt i denne guide er en sorten crassula.

image(9)1. Find en plante du gerne vil formere. Bræk forsigtigt et sundt og velfornøjet blad af stammen. Ofte kræver det blot et lille vrid, men det er vigtigt at få hele bladet med. Det er bedst at minimere snitladen ved at brække af ved et led eller ved stammen. Er planten sej kan man også bruge en kniv. Her er det blot vigtigt at den er sprittet af, da det åbne bladsår er meget modtagelig over for selv de mindste bakterier. Succesraten er ikke altid høj, så lav gerne en 10-20 stiklinger så du er sikker på en acceptabel gevinst.

image(8)2. Placer stiklingerne på en tallerken, i skyggen. Her vil bladsåret tørre på en dag eller to, alt efter hvor stor snitfladen og temperaturen er. For at fremskyde spireprocessen kan man ty til hjælpe/snyde-midler, som vil bespare dig for ca. to måneders tålmodighed.

image(11)I diverse plantecentre findes dette hormon pulver til planter, Floramon, der også anvendes professionelt af gartnere. Hormonerne vil afværge væksten af svampebakterier, samt at give væksten et løft. Pulveret her koster dog 129 kr., men så er der til gengæld også nok til tusindevis af stiklinger. Et billigere alternativ er honning der kan fremskyde væksten eller pulveriseret grillkul der mindsker risikoen for råd, som dog ikke selv er afprøvet. Hormonpulver, honning eller grillkul tages i brug, når bladsåret er tørret ind, hvorfra stiklingerne ligges til at tørre i yderlig en uge.

image(17)image(14)3. Overflyt stiklingerne fra tallerken til jord i potte eller plantebakke. Det er godt at bruge næringsfattig og porøs jord, med en god portion sand eller lecakugler. Så kan vandingerne drænes, som mindsker chancen for at drukne planten, der kan føre til råd eller svamp.

Dette såjord og lecakugler kan ofte findes i gartnerier eller gør-det-selv markeder. Kokosjord er også et anerkendt vækstmedium. Stiklingerne skal ligges oven på jorden og gerne tæt med de andre. Herefter placeres potten eller bakken igen i skygge og gerne ved lavere temperatur, ellers er der stor risiko for at de går i råd eller er længe om at slå rødder.

image(16)
Stiklingerne skal først vandes, når de er begyndt at slå rødder, da de i starten ingen rødder har og derved ikke mulighed for at suge vand til sig. Nå stiklingerne begynder at danne små rødder, skal de vandes ca. hver 3. dag og gerne med en bestøver, så du ikke drukner stiklingerne eller at strålen flytter/beskadiger de små skud.

image(15)4. Når stiklingen har sat rødder og dannet et stort skud, er det tid til at omplante stiklingen i egen potte. Her skal den have ¨rigtig¨ jord med spagnum, og tilsat lidt sand, som kan købes i de fleste supermarkeder. Nu kan de små planter placeres lyst og vandes en gang om ugen. Som hovedregel skal sukkulenter vandes en gang om ugen fra april til oktober og en gang om ugen fra november til marts. Dette sikre stor vækst i sommermånederne samt øger muligheden for blomstring.

image(12)image(10)

Mulighederne er mange for denne type formering, så kast dig bare ud i et hobbygarntneri 😀 Held og lykke med din vegetative formering og hjemmeavl! Få flere tips og find genbrugsplanter på @recycledplants og www.recycledplants.dk

Ikke-navngivetFØLG MED VIA BLOGLOVIN HER

2 kommentarer

 • Renée

  Hvordan og hvornår skal honningen bruges? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Rigtig, rigtig fin guide, tak for den. Kan den direkte overføres til alle sukkulenter, også kaktus?

  Men, mon der er sneget sig en lille fejl ind?
  “Som hovedregel skal sukkulenter vandes en gang om ugen fra april til oktober og en gang om ugen fra november til marts.”

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Design vs. Budget: Acapulco vs. Panama