Minimalistisk ynde

Har psykologi en tilknytning til vores måde at indrette os på?

image(115)

Da jeg i sin tid skrev min SSO – Større Skriftlig Opgave – beskæftigede jeg mig med novellerne: ‘Som englene flyver’ og ‘En kærlighedshistorie’ af Naja Marie Aidt. Jeg husker, hvordan de gjorde vanvittigt indtryk på mig, de havde et helt særligt psykologisk aspekt, der gav mig lyst til at grave mig dybt ned i fortællingerne. Specielt ‘En kærlighedshistorie‘ formåede at plante et frø i mig, som jeg lige siden har fodret med et hav af tanker.

I tænker højest sandsynligt: Hvad har noveller med boligindretning at gøre? Det skal jeg forsøge at komme nærmere. ‘En kærlighedshistorie‘ handler om en ung kvinde, der lider af paranoid skizofreni. Det skal lige understreges, at dette blot er min egen fortolkning, som udelukkende er baseret på den viden, jeg har fra min gennemborende interesse for den menneskelige psyke. Selve personlighedsforstyrrelsen betegnes som værende psykotisk. En person med denne lidelse hører oftest stemmer og ser ting, der ikke er virkelige. Man kan godt være skizofren uden at være paranoid. Den paranoide betegnelse tilføres først, når vedkommende oplever at føle sig overvåget – og man ser i de fleste tilfælde, at de oplever at føle sig overvåget af CIA eller andre højtstående autoriteter.

Anyways.. I novellen fremgår det, at den unge kvindes lejlighed er stablet op med møbler, så der kun lige er dannet små stier i rummene, hvor hun kan bevæge sig rundt. Det fremgår også, at hun for nyligt havde en kæreste, hvor hun følte en meget tæt relation. Kæresten forlod hende, og herefter steg antallet af møbler gradvist i hendes lejlighed. En slags tryghedserstatning for hendes x-kæreste.

Selvom denne historie er et helt ekstremt tilfælde af, hvordan psykologi kan have en forbindelse til vores måde at indrette på, så er jeg overbevist om, at det mange gange kan afspejle, hvem vi er. Nu er størstedelen af os jo ganske ‘normale’ med få sære afvigelser, som jeg i bund og grund tror, vi allesammen besidder. Eller.. tøv lige en kende.. Om jeg er normal, kan med garanti diskuteres. Faktisk vil jeg våge at påstå, at mange kreative mennesker har en eller anden form for afvigelse fra normen. Ikke at den er sygelig eller direkte unormal, men måske bemærkelsesværdig.

Nå, men jeg har forsøgt at drage nogle paralleller mellem novellen og min egen måde at indrette på. Jeg tænkte, at jeg ligeså godt kunne bruge mig selv som et frivilligt eksempel. Hvis i tænker over det, hvor mange gange har i så lagt mærke til, at jeg bruger ord som: Fylde, volumen og dynamik? Måske har i også tænkt over, hvorfor jeg har så mange planter? Den del af min indretning behøver ikke at være noget mysterium. Jeg har rigtig mange planter. Faktisk har jeg lige lagt en quiz ud på Instagram, hvor i kan komme med jeres bud på, hvor mange planter i tror, jeg har i alt. (@therustyhome) Jeg har det allerbedst, når jeg føler mig omfavnet i mit hjem. Det giver mig en tryghed og en følelse af at blive ‘passet på’. Så kan man vælge at gå i gang med større psyko-analyser, der skal afsløre, hvorfor jeg har det sådan. Men det er vel ikke så svært at regne ud, tænker jeg 😀

Hvis et rum er ufærdigt og nogle vægge fremstår bare, så bryder jeg mig ikke om at være i rummet. Det hele handler for mig om tryghed og omfavnelse. Derfor bliver jeg aldrig minimalist. I forhold til planter, så tilføjer de så meget liv og fylde omkring mig, at jeg aldrig føler mig ‘alene’. Okay, den betegnelse kan lyde sygelig, men jeg tror i sidste ende, at min indretning kan kategoriseres som en tryghedsfølelse.

Har i gjort jer nogle tanker om, hvorfor i bor som i gør? 🙂

7 kommentarer

 • Spændende indlæg, gav mig stof til eftertanke. Jeg elsker små rum, hvilket har noget at gøre med min tryghedsnarkomani. Så ja, det er bare et eksempel på, at din teori giver god mening 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Ej, hvor vækker det minder! :blush: Jeg var også helt vild med begge noveller, og generelt Naja Marie Aidt i gymnasiet.
  Rigtig fine betragtninger og stof til eftertanke Julie.
  God weekend! :raising_hand:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hun er nemlig en stjerne, Naja Marie Aidt 🙂 Hvor er det sjovt, at du også var vild med de to noveller. Tusind tak skal du have, Cecilie 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise O.

  Det at have planter i sit hjem kan måske også handle om at man har et behov/trang/lyst til at “passe på” noget/liv? Bare i relation til det du skriver: “Det giver mig en tryghed og en følelse af at blive ‘passet på’.” I virkeligheden er det vel dig der giver dine planter tryghed og passer på dem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det har du faktisk ret i, jeg bruger langt tid på at nusse om dem, så de har det godt. Men jeg er også helt overbevist om, at de giver mig noget meget meget vigtigt til gengæld, som gør, at jeg føler mig tryg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise O.

   Jeg forstår hvad du mener. Jeg elsker også planter! Kender du forresten til den ungersøgelse NASA lavede tilbage i 80’erne omkring luftrensende planter? IKEA har en del af dem – skal selv derud på søndag og købe dem. De har blandt andet

   Nephrolepis (bregne)
   Phoenix robelenii
   Spathipyllum (freds lilje)

   Du kan se på listen, hvad de renser for

   http://www.lovethegarden.com/community/fun-facts/nasa-guide-air-filtering-houseplants

   Tænkte det måske var en ide til et indlæg? Tippet er i hvert fald givet videre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise, tusind tak for din besked. 😀
   Jeg lavede helt tilbage i februar mener jeg, et indlæg om planter, der renser luften 🙂
   Men måske jeg snart skal lave et igen? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Minimalistisk ynde