Antiklimaks!

Kan den ‘almindelige dansker’ følge med priserne?

image2(1)

For lidt siden endte jeg tilfældigt på BoBedre‘s Instagramprofil, hvor jeg både følte mig malplaceret og udenfor segment. Jeg tror på, at førende boligplatforme, som de danske boligblade, har til formål at så drømme, der kan gro og danne grundlag for gode ideer og inspiration.

Men da jeg nysgerrigt bladrede igennem billederne, dukkede der samtlige spørgsmål op i mine tanker. Jeg har lidt den overbevisning, at hvis det vi ser, forholder sig meget langt væk fra realiteten, så vil gode ideer og reel inspiration ikke kunne gro. Og hvis det vi ser ikke har forudsætningerne for at gro, tror jeg faktisk, det efterlader os med mere utilfredshed frem for nye kreative ideer og glæde. For lidt siden skrev jeg indlægget: Det perfekte hjem er en illusion, hvor jeg fremhævede lignende pointer, hvis i har lyst til at læse mere.

På BoBedre’s billeder ser jeg masser af arkitektur i møbler, indretning og i huse generelt, som jeg, i min ganske almindelige lejebolig, aldrig ville have en chance for at kunne matche. Jeg ser anderledes møbler, der koster det hvide ud af øjnene, uopnåelighed og en lille smule identitetsforvirring. Hvorfor skal der pludselig blandes opskrifter, seværdigheder og kjoler ind i et boligblad? Det har jeg undret mig over ved flere lejligheder. Jeg synes, det er ærgerligt, at der skal mases mere og mere livsstil ind, for at ramme et bredere segment. Nå, men det er ikke det, indlægget her skal handle om.

Det, der bekymrer mig lidt, er at design skal være så dyrt. Måske er det mig, der ikke har forstået grundbetydningen af design. Altså at det er målrettet mennesker i overklassen. Det skal være eftertragtet og prestigefyldt at eje designermøbler. Men med så mange dygtige designere og geniale ideer vi rejser i Danmark, er det så ikke mærkeligt, at flere brands ikke henvender sig til den ‘almindelige dansker’.

Kan det virkelig være rigtigt at en lysestage skal koste 700-1000 kr. Skal en almindelig spisebordsstol koste 2500 kr. eller mere. Skal et skrivebord virkelig koste 7000 kr? En lænestol 9000 kr. og en sofa 20.000 kr. Jeg undrer mig nogle gange over, hvordan materiale, skat og profit kan løbe op i så store summer. Ydermere kan jeg ikke lade være med at tænke over segmentfordelingen i Danmark. Vi er rige sammenlignet med mange andre lande, men størstedelen af designinteresserede i vores land befinder sig mere eller mindre i kategorien: Den almindelige dansker – for er vi ikke flest af dem?

Hvordan kan det være, at der ikke er flere, der henvender sig til os? Og ville det ikke øge omsætningen, at flere har råd til at anskaffe sig design? Måske har jeg stirret mig blind på emnet. Eller også ved mange brands, at design er eftertragtet, og at vi derfor prioriterer vores budgetter efter det. Så må vi spise rugbrød med pålæg resten af måneden, ikke?

Selvfølgelig findes der også brands, som er realistiske for at os matche, men jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålet: Kan vi reelt følge med priserne?

Følg med via:

BLOGLOVIN / FACEBOOK / INSTAGRAM

8 kommentarer

 • Lara

  Heldigvis er det jo sådan at man kan gøre præcis som man selv har lyst – det er jo der blogge som denne kommer ind i billedet. Den følger jeg fordi den passer godt med min økonomi (eller mangel på samme :-D) og æstetik, og udvælger ting som jeg dermed selv er interesseret i og kan genkende. Det er da klart der er forskellige segmenter, og jeg vil nu også mene at jeg har været i mange hjem som ligner dem i BoBedre (om det så er godt eller skidt!) Nogle prioriterer i løbet af deres liv at erhverve eksklusivt design, og nogle får noget i arv også måske. Det kan jeg da kun beundre 🙂 Men thumbs op og tak for dit arbejde i hvert fald!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lara

  Jeg er enig i at boligmagasinerne, og for så vidt også mange af bolig”bloggerne”, har fokus på det dyre prestige design – og at hjemmene der vises muligvis er utilgængelige for de fleste. Til gengæld må jeg bare sige, som du selv også peger på, at vi er en nation med en stor design- og håndværktradition, og har man selv prøvet at designe og producere et møbel eller kunsthåndværk, finder man meget hurtigt ud af hvordan prisen løber op. Det er jo ikke kun materialer og profit men også hundredevis af arbejdstimer der lægges i en produktion. Det gælder imidlertid kun håndværk, hvor de masseproducerede brands som Hay og lignende måske er mere uigennemskueligt prissat – en håndværker kan hurtigt se at kvalitet i sådanne produkter på ingen måde matcher pris, eller design i øvrigt. Det er en ærgerlig tendens synes jeg. Med den slags køb-og-smid-væk design kommer vi til at miste vores design identitet og håndværk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  TAK! Jeg har så tit tænkt, at min SU-indrettede lejlighed slet ikke kunne følge med…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • lovisen

  Har næsten lige takket ja til 3 numre af Bo Bedre. Sælgeren der ringede, sagde ladet var relancering, med meget mere for den almindelige dansker – det kan jeg slet ikke se, så har afmeldt igen. De førte år var jeg stor fan af Boligmagasinet. Men nu synes jeg alle de boliger de viser er helt ens, fulde af Hay, Eames og Kubus. Savner de sjove skæve hjem, hvor man kan se sig selv bo… så mår sådan et blad kommer, såvel jeg glæde mig til at modtage det hver måned

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Steen

  Gud hvor er jeg glad for, at du tager det her emne op!
  Jeg har tænkt præcis samme tanke, gange mange – bolig blade avler sjældent på kreativiteten og glæden ved indretning. De er nemlig “kun” henvendt til dem med rigtig mange penge, kæmpe (ofte nye) arkitekttegnede huse og indretnings/design baggrund.
  Jeg, min mand og vores lille dreng flytter snart i rækkehus og jeg ønsker da, at bo i en “almindelig” forstads bolig, som indretning og design mæssigt kunne være en boligblog eller magasin værdigt – bare fordi jeg simpelthen elsker netop kreativiteten i indretning! Det med, at sætte sit eget præg, finde de små ting og lege lidt med “det almindelige” til fordel for det personlige! Og inspiration finder jeg sjældent i et bolig magasin – men her; på blogs og pinterest.. Så ja; tak for emnet! :raised_hands:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette Aarre Dalsgaard

  Præcis derfor køber jeg kun Bo Bedres julenummer…er en glittertøs, så eeelsker jul og gaver

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha, hvor godt! 😀 Jeg er præcis det modsatte, jeg køber aldrig boligblade i julen 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har tidligere abonneret på Bo Bedre, men er faktisk stoppet af samme grund. Jo, boligerne er utrolig flotte, men det er så langt fra min virkelighed at det ikke er med til at inspirere mig. Jeg kunne nærmest ikke finde én eneste ting i bladet, som jeg havde råd til at købe :-s Og så gad jeg faktisk ikke rigtig læse det længere 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Antiklimaks!