Ilse vs. Anulo

Design-efterligninger er stjålet guld

Skærmbillede 2015-11-20 kl. 19.28.06Forleden dag læste jeg en interessant artikel i Politiken, der belyste hele problematikken omkring designer-varer, der kopieres og sælges til ingen penge. Man kan jo gå så vidt at kalde det røveri af både designs og den markedsføring og branding som de respektive mærker har brugt utallige kroner, tid og omtanke på at etablere. Artiklen fremhæver bl.a. de danske supermarkeder som en stor synder på dette område. F.eks. har både Føtex, Bilka, Kvickly og Netto de sidste par år præsenteret os for både Arne Jakobsen og Tom Dixon-lignende lamper, Accapulco og Eames-inspirerede stole, der læner sig meget tæt op af de anerkendte originaler. Også de populære lysestager og vaser a la Mogens Lassen og Kähler, bliver produceret i massevis.

Når jeg læser en artikel som denne, og faktisk anerkender problemet til fulde, får jeg lyst til at gemme mig bag min egen dobbeltmorale. For som i ved, hedder en af mine kategorier her på bloggen: Design vs. Budget, hvor jeg opsnapper design-lignende produkter til få penge. Det værste er næsten, at jeg holder rigtig meget af denne kategori, fordi jeg sætter en dyd i at præsentere jer for ting, der ikke smadrer jeres boligbudgetter – og som samtidig matcher en moderne linje for boligindretning. Spørgsmålet er så, om det er tid til at sløjfe kategorien og bakke 100% op om vores hamrende dygtige designere, iværksættere og tilbede hele det kolossale arbejde, der ligger i at etablere sig som brand. Fortsættelse følger.. 🙂

I kan læse artiklen lige HER.

Følg med via:

BLOGLOVIN / FACEBOOK / INSTAGRAM

5 kommentarer

 • Jeg har et lille foreslag til kategorien. Hvad med at finde at finde design vs budget, ud fra typer i stedet? F.eks en designstol i læder og et budget stol i læder. Eller to væglamper, lænestole i velour eller … De behøves nødvendigvis ikke ligne hinanden, men der er truffet nogle af de samme valg i design processen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette Aarre Dalsgaard

  Jeg vil påstå, at der findes mennesker, som aldrig nogensinde får råd til en designklassiker til 60.000kr…men som måske bruger sine surt opsparede mønter på en kopi til 10.000kr….det er jo en LOSE-LOSE-situation for designklassikeren, den bliver ikke købt -nogensinde :no_mouth:
  Dem der har råd til 60.000kr vil sgu nok ikke have en kopi alligevel…vel :stuck_out_twe:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Q

  Jeg synes der er forskel på om det er en kopi, der udgiver sig for at være original, eller en ‘stærkt inspireret’ lampe der ikke skjuler at den kommer fra Ilva. Jeg ville aldrig købe en falsk Wegner stol, men jeg synes samtidig det er en ærlig sag at sige at man ikke har råd til at fylde sit hjem med Arne Jacobsen lamper.
  Jeg kan godt lide design vs budget kategorien. Mest af alt fordi den understøtter at dit hjem godt kan være lækkert uden at være DESIGNER-lækkert.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Synes faktisk det er et ret interessant emne.. jeg må dog nok erkende at min holdning er at selvfølgelig er billige alternativer i orden. Når Tom Dixon træffer et valg om at en lampe koster minimum 4000 kr, så må man også være forberedt på at et billigere alternativ (en kopi) er uundgåeligt. Selvfølgelig ligger der penge og timer i at brande og udvikle et design – men alle disse designere er jo døde mænd – de har vel ikke så meget at bekymre sig om, men tror også en stor del af det, er at man betaler for et brand, ikke et produkt. Jeg er næsten helt sikker på at dem der har pengene vil altid købe the real deal, det er simpelthen ikke det samme at have replica, hvorimod de der prioriterer replica og de billige versioner fra Netto etc. jo højst sandsynligt aldrig ville lægge 20 gange så mange penge for den rigtige vare, så det er jo som sådan ikke “tabte” kunder som de taber en masse penge på. Dansk design vil altid være i toppen….altså jeg har ihvert fald indtrykket af at alle indenfor branchen der forhandler eksklusive designermøbler nok skal klare sig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stefania

  Det er en rigtig god artikel :grinning: Dette er jo et kæmpe problem for designere. En stor del af det er også hvor mange der ikke indser problemet i at købe kopi-varer. Hvis de ser et flot design men ikke har råd til det, så går de bare ud og køber en kopi og de er fuldstænding ligeglade og kan simpelheden ikke se noget forkert i det :disappointed:

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ilse vs. Anulo