Timeglas trend: 3 forskellige designs

Guide: Små lejligheder med begrænset lys

Jeg er selv udfordret med en taglejlighed med skråvægge, kringlede kroge og begrænset sollys. Som blogger og Instagrammer kan det ind i mellem godt være en udfordring, når jeg er afhængig af lys til at skyde billeder af mit hjem. Derfor har jeg primært kun få timer dagligt, hvor jeg har mulighed for at fotografere under ordentlige belysningsforhold.

Generelt er jeg dog stødt på nogle tricks til at tilpasse mig omstændighederne – og de skal naturligvis deles med jer. 🙂 Jeg kan umuligt være den eneste med disse problemer 😉

1/ Hvis du har et småt badeværelse, er det klogt at vælge et lyst badeforhæng og lyse håndklæder. I mit tilfælde gemmer vinduet sig i brusekabinen, og derfor ville det være idioti at blokere sollyset fra at fordele sig i rummet med et mørkt bruseforhæng.

2/ En lille lejlighed kan nemt virke endnu mindre, når rummene adskilles med tunge døre. Dørene fungerer også som en slags lyseslukker, der modarbejder lyset fra at forene sig med de øvrige rum. En rigtig god idé er at skifte sine døre ud med ‘franske døre’, hvor lyset kan bevæge sig frit igennem glasset. Sammenhængen mellem rummene bliver større og lejligheden vil blive lysere. (Man kan tit købe dem billigt på DBA).

262fc31b4409f7318f1c4d2289cba741Fotokredit: Shopruche

3/ Prioriter mest muligt gulvplads – brug derfor loft og vægge så meget som muligt. F.eks. virker et rum langt større, hvis opbevaringsmøbler hænges op på væggen, planter flyttes fra gulv til hængepotter i loftet og gulvlamper udskiftes med væglamper. På den måde frigør du en hel del gulvplads, som belønner dig med opfattelsen af at din lejlighed er større.

4/ Små lejligheder er ikke så glade for firkantede og klodsede møbler. Vælg derfor runde og behagelige former, der ikke dominerer rummet og røver unødig plads. F.eks. er det en god idé at vælge runde borde i lyse nuancer.

5/ Multifunktionelle møbler er det bedste våben mod begrænset plads. Det smarteste man kan gøre i disse tilfælde er at samle to funktioner et sted. Så har du automatisk sparet plads. Det kan f.eks. være en bænk i entreen med mulighed for opbevaring under sædet. Spejle, der samtidig fungerer som et skab eller en seng med opbevaringsmuligheder under madrassen.

6/ Undgå at blokere dine vindueskarme med for mange nipsgenstande og tunge planter, så lyset får begrænset adgang til din lejlighed. Nedenfor er et godt eksempel på, hvordan man kan dekorere sine vindueskarme med en let plante, hvor lyset nemt kan bevæge sig igennem.

0d0511b741c826c019a0e797d6e99323Fotokredit: 55kvadrat.se

7/ Der findes mange fælder, når man skal vælge gardiner eller persienner til sine vinduer. For at få mest muligt dagslys ind, er det en god idé at være opmærksom på, at gardiner befinder sig på hver sin side af vinduet og ikke indenfor selve vinduesarealet. Undgå mørke gardiner og persienner. Billedet nedenfor er et glimrende eksempel på, hvordan man bør hænge sine gardiner. Nemlig udenfor vinduesarealet.

75c31b36dd4f6f04455cda8292345603Fotokredit: Cocolapinedesign

8/ Hvis man har mulighed for det, er det altid en god idé at lade sine møbler stå uafhængigt af sine vægge. På den måde skaber du luft og plads omkring større møbler, og pladsen vil virke knap så kritisk.

9/ Hvis man har mange bøger eller andre ‘tungere’ genstande, fungerer det rigtig godt at fordele dem hist og pist i lejligheden. F.eks. kan man lave et smart hyldesystem, hvor bøgerne deles op på forskellige hylder frem for at stå klods op ad hinanden. Det vil resultere i et let udtryk frem for et dominerende område.

10/ Scan hele din lejlighed for unødige ting, pak dem i en kasse og stil dem i kælderen. Hvis man i forvejen er lav på plads, så er det smart at foretage grundige sorteringer ind i mellem.

11/ Spejle er en fantastisk måde at manipulere med pladsen. Genspejlingerne af dine rum vil skabe en illusion, der får et rum til at virke endnu større.

12/ Højt hængende hylder er en genial opbevaringsidé til små lejligheder. Både i soveværelse og i entré. Det kan f.eks. spare dig for at gøre plads til en kommode, der også går under navnet: gulvpladsrøver.

c2a9c66bfac0ffa6f929e46e996ccd9eFotokredit: Amara

 ◊

Følg med via:

BLOGLOVIN / FACEBOOK / INSTAGRAM

3 kommentarer

 • Juju

  Fint indlæg! Jeg har et sprøgsmål- Jeg har en nogenlunde okay stor stue, men meget mørkt pga. lejligheden er i stue og får intet naturligt lys.. Det ville være fedt at male en væg i en grøn-nuance farve, men det får sikkert rummet til at syne mørkere..?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rita

  Jeg kan anbefale bogen: En fed lejlighed af Arkitekt Tove Lading

  Der kan man læse alt om små lejligheder

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Super indlæg altså! Virkelig anvendeligt og relevant for mange af os 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Timeglas trend: 3 forskellige designs