DIY-TIP: Makaku kreationer

Mit ultimative livsmål: Ayahuasca

ayahuasca-pot-1_4Photokredit: Nerurogroove

God morgen kære rødder. I skal vide, at jeg har taget tilløb til at skrive dette indlæg i månedsvis – måske fordi det er så personligt et ønske for mig, at jeg har været nervøs for, om det overhovedet ville give mening for jer. Om i mon ville anse mig for at være et halvskørt fortidslevn fra hippie-tiden, som i fremover ville få svært ved at tage seriøst. Derudover har jeg haft forbehold mod at udgive det, da jeg ikke ønsker at være fortaler for/anbefale det til andre. Men jeg er kommet frem til, at der absolut ingen grund er til at være flov over sine drømme. For hvis man er det, hvor stor mon chancen så er for, at de bliver realiseret? Og hvis jeg skal presse citronen lidt og zoome yderligere ud, så kan man overveje, om lykken bliver tildelt den, der tøver i livet.

‘Lykke’ er altid et spændende ‘fænomen’ at tale om, for er det overhovedet en varig tilstand? Og hvis man ikke er lykkelig, er man så ulykkelig? Nu er jeg hverken deprimeret, nede med flaget eller træt af tilværelsen – tværtimod mindes jeg ikke, at jeg nogensinde har haft det bedre, end lige nu. Men jeg er ikke lykkelig – ej heller ulykkelig. Jeg er ‘bare’ glad.

Det har taget mig næsten 25 opslidende år at bevæge mig fra ulykkens fangenskab til at være ok – og nu endelig: glad. Sommetider føler jeg mig som en gammel dame på 92 år, der deler erindringer fra sin opvækst – som var det en menneskealder siden. Hvilket forklarer, hvorfor jeg beskriver mig selv som: ‘en gammel sjæl forklædt som ung kvinde’. Selvom jeg af logiske forklaringer er ligeså gammel som mine jævnaldrende, så har minutterne, timerne, dagene, ugerne og årene føltes som en spillefilm i slowmotion. Filmen er den samme, som andre afspiller, men i mit tilfælde blev varigheden væsentligt forlænget.

Ulykke er jeg derfor ikke i tvivl om, kan være en varig tilstand. Den er så magtfuld, omklamrende og besidderisk, at den er svær at undslippe, hvis først den sætter kløerne i én. Lykke derimod tror jeg er gjort af et langt mere petit og skrøbeligt stof, som størstedelen af os kun får lov at opleve i små doseringer – i korte, men intense øjeblikke af eufori. Som små fix der forærer os noget at leve for.

Selvom jeg ikke længere er ulykkelig, kan jeg alligevel mærke, hvor meget ulykken har slidt på min overbelastede sjæl. Jeg vågner til stadighed op i et hav af sved med svømmehud efter en nattesøvn og kan ikke trække vejret helt ned i maven uden ubehagelige smerter. Jeg tror næsten, at jeg har prøvet alle tilgængelige muligheder for at nulstille mit væsen uden held, hvorfor det efterhånden blev klart for mig, at jeg måtte tænke ud af boksen for at kunne realisere mit livs største ønske – nemlig at lappe min sjæl sammen. Hvilket leder mig videre til, hvad jeg på et tidspunkt har i sinde at gøre.

For knap to år siden blev jeg præsenteret for podcastene: ‘Soldaten i junglen‘ og ‘Trylledrikken fra Amazonas‘ via Radio24, der handler om en 28-årig krigsveteran, som så sig overmandet af PTSD. Henrik hedder han – og efter adskillige forsøg på at ryste sygdommen af sig i form af meditation, forskellige afstressende afbræk, psykologhjælp, psykiatribehandling og diverse former for selvmedicinering, rejser han til Peru og bliver helbredt af jungledrikken: Ayahuasca.

Aya-hu-hvad-for-en-fuck? Først, forestillede jeg mig en flok indianere, der halvnøgne dansede rundt om et bål og sang ‘Uca-buca’, mens de var høje på plante-eleksir. Men jeg erfarede hurtigt, at der var tale om et langt mere komplekst, individuelt og usammenligneligt sjæletrip.

Ayahuasca anvendes primært i spirituelle sammenhænge – med det formål at begive sig ind i ukendte afkroge af sindet, og herefter opnå en ‘ny’ livsopfattelse/retning i livet. Som en slags genfødsel af jeg’et. Ayahuasca består bl.a. af planten: Banisteriopsis Caapi, der hovedsageligt vokser i Amazonas – samt det hallucinerende stof: dimethyltryptamin (DMT), som koges ind til en brunlig ‘urte-te’. Teen, der efter sigende skulle smage helt forfærdeligt, drikkes som en del af en ceremoni, der ledes af en shaman/naturlæge, hvis opgave er at guide én i gennem trippet. (Mellem 3-8 timer). Ceremonierne afholdes altid i bælgmørke, da det har en sanseforstærkende effekt.

Selvom det er utrolig svært at beskrive/forstå, hvad der foregår i kroppen under sådan et trip, så skal jeg forsøge at gengive min research på et jordnært plan. Inden Ayahuascaen påbegynder sin bevidsthedsudvidende proces, udrenser den først og fremmest kroppen for kemikalier og giftstoffer, som sker i form af kraftig opkast. Man får det tilsyneladende så ækelt, at man næsten brøler ubehaget ud af kroppen, hvorefter man typisk oplever, at kroppen føles let og sund.

Hvad der efterfølgende sker er ligeså individuelt som dna, men det er med stor sandsynlighed ikke rart. Ayahuascaen tvinger dig ned i de mest mørke, sindssyge og angstprovokerende lag af selvet, som repræsenteres visuelt i form af hallucinationer. Lider man f.eks. af angst eller PTSD vil man med sikkerhed opleve at være vågent tilstede i det værst tænkelige mareridt. Flere har beskrevet deres første oplevelser med Ayahuasca som en slags: ‘Sum of all fears’. Den samler alle de gange i livet, du har følt frygt og oversvømmer dig med en tsunami af angst, der næsten drukner dig levende.

Efter den første oplevelse vil man typisk være hundeangst for at gentage den, hvilket (desværre) er nødvendigt for at rydde op i sjælen og skabe varig livsglæde. Det anbefales at man minimum deltager i 5 ceremonier – hvoraf de 3 første nemt kan være ulidelige. På et tidspunkt er det meningen, at man skal finde modet til at se angsten som en samlet enhed i øjnene og insistere på, at man ikke længere vil være bange. Når det sker, vil man opleve den mest fantastiske, smukke, livsbekræftende og helende trance. Som et spirituelt møde med universet, naturen, det overnaturlige og dig selv – både separat og i en samlet helhed.

I blandt erfarne brugere af psykedeliske stoffer omtales Ayahuasca som det kraftigste psykoaktive stof, der findes. The mother of medicin, som nogle også kalder for ‘Vine of the soul’. Grundet dens usammenlignelige intensitet, bør man anskue Ayahuasca med enormt stor respekt, hvorfor det er altafgørende at vælge den rette shaman og de rette omgivelser, som man føler sig tryg ved.

Siden jeg første gang blev bekendt med Ayahuasca for to år siden via de to nævnte podcasts, har jeg mere eller mindre udtømt internettet for viden, dokumentarprogrammer, erfaringer og virkninger for at ruste mig selv mentalt til det foranstående møde med ‘Mother nature’. På trods af at jeg er rædselslagen ved tanken, så er jeg ikke en millimeter i tvivl om, at jeg vil forære mig selv den største gave nogensinde, hvis det lykkedes mig at frigøre min angst. Slutteligt vil jeg gerne understrege, at dette indlæg ikke er en opfordring til nogen. Det er noget, jeg personligt har brugt utallige af timer på at undersøge, da jeg ser mig selv hjælpeløs i kampen om at udrydde min angst og reducere min overbelastede sjæl.

   

3 kommentarer

 • Majbritt

  Er du gal jeg er nysgerrig. Har aldrig hørt om det før. Fik for ca. 5 år siden en kæmpe nedtur pga psykisk stress. Og der kom den trofaste følger, angst. Døjer stadig med angst i dag. Dog i en grad, hvor jeg stadig kan hænge sammen i hverdagen. MEN… Der er bare alligevel noget uforløste sager…

  Har du taget beslutningen? Og hvornår skal du så prøve det? Er sindsygt spændt på at høre om det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Har du i din søgen, så også set den dokumentar “Alt mellem himmel og jord” hvor Michael Jeppesen undersøger Ayahuasca i et af afsnittene?

  http://www.dr.dk/levnu/psykologi/video-dr-vaert-tager-paa-voldsom-rejse-i-underbevidstheden-med-ulovligt-syretrip

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie, jeg synes det lyder fantastisk spændene og bliver faktisk meget fanget og inspireret af din ide. Sådan på en det kunne jeg nok selv vinde en del ved at prøve.
  Du er velovervejet og velinformeret. Jeg håber du får dit ønske opfyldt og har lyst til at dele lidt fra din rejse også 🙂 Jeg tænker i øvrigt de fleste mennesker sikkert kunne få noget ud af sådan en proces og “at se sig selv i øjnene”.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY-TIP: Makaku kreationer