Inspiration til farverige gardiner

Bøger, jeg lige har læst #1

Hej Rødder 🙂 Jeg knuselsker krimier, hvad end de fremlægges i form af serier/film, podcasts eller bøger. Efter en tørlagt periode på næsten 10 år uden at røre ved en bog, er det endelig lykkedes mig at blive forenet med min indre læsehest igen. Årsagen har bestemt ikke været mangel på lyst eller tid, men derimod et spørgsmål om komplet koncentrationsfravær og en manglende evne til at kunne slappe af og fordybe mig i noget i længere end 15 minutter.

I denne periode har jeg forgæves (og ganske frustreret!) forsøgt mig med bøger. Ordene hoppede rundt, jeg læste den samme sætning 100 gange, glemte hvad jeg lige havde læst og måtte bladre flere kapitler tilbage igen og igen – Indtil jeg slutteligt måtte kaste bøgerne fra mig som en protesterende 4-årig, der endnu en gang ikke fik sin vilje.

Men nu hvor jeg langt om længe er blevet stabil bipolar uden manier, depressioner og blandingstilstande kan jeg rent faktisk læse en 4-500 sider lang bog over kort tid uden at blive bortført af tankeræs, rastløshed, uro og overspringshandlinger. Med andre ord kan jeg være til stede i en fortælling fra start til slut. Dét er meget meget stort for mig. Begejstring, forklarer selvfølgelig hvordan jeg har præsteret at læse hele 5 bøger på en måned. Varmen har dog også gjort mig delvist apatisk, hvorfor jeg har søgt eksil i det køligste rum i lejligheden for at læse.

Selvom dette indlæg ikke har nogen som helst relation til boligindretning, så håber jeg alligevel, at et par af jer deler min interesse for krimier. Det bliver nok ikke sidste gang, at jeg ‘anmelder’ de bøger, jeg får læst. Inden jeg starter, må jeg hellere lige nævne og hylde min hidtil yndlingskrimi: ‘Krucifiks-morderen‘ af Chris Carter. Den glemmer jeg aldrig! Har nogle af jer mon læst den? Nå, men lad os da komme til sagen. Den sidste måned har jeg læst disse 5 bøger:


MICHAEL KATZ KREFELD – PAGTEN

Titel: Pagten
Sider: 414

Resume
: ‘PAGTEN‘ er femte bog om den tidligere politibetjent Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn, som nu brødføder sig ved at arbejde som privatdetektiv. I denne fortælling satser Ravn alt for at få opklaret en traumatisk og meget nærliggende sag: Hvem dræbte hans kæreste Eva i deres hjem for fem år siden?

Nye oplysninger i sagen fører Ravn til en aldrende lejemorder, til en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en uhyggelig og magtfuld person i samfundets øverste top. Men først da Ravn indgår en fatal pagt med den russiske gangsterkonge Kaminsky, får han viden og forbindelser, der måske gør det muligt at afsløre korruptionen, den anonyme bagmand – og at opspore Evas morder. Men alting har en pris, helt præcist 71 skjulte millioner fra et gammelt, uopklaret røveri, som Kaminsky ønsker at få fat i.

‘Ravn-bøgerne’ kan forresten sagtens læses uafhængigt af hinanden.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥ (5 ud af 6). Jeg er blevet ret begejstret for Michael Katz-Krefelds bøger, først og fremmest grundet det gennemsigtige sprogbrug, så man aldrig er i tvivl om, hvad der foregår. Tempoet og opbygningen af ‘Pagten’ resulterer i, at man har svært ved at ligge den fra sig og forbliver nysgerrig og spændt fra start til slut.


MICHAEL KATZ KREFELD – DYBET

Titel: Dybet
Sider: 408

Resume: ‘DYBET‘ er den fjerde selvstændige bog i Michael Katz-Kredelds: ‘Ravn-serie’. Den erfarne privatdetektiv Ravn får sin mest uhyggelige sag til dato, da en klient beder ham lokalisere en gammel skolekammerat, som han ikke har haft kontakt med i 17 år. I 1993 blev de dengang unge drenge adskilt og anbragt på forskellige institutioner og herefter underlagt et vidnebeskyttelsesprogram med nye identiteter, ansigter og liv, som følge af et frygteligt mord på en 3 årig pige.

En række bestialske overfald på kvinder, der ryster København, har givet klienten mistanke om, at hans tidligere skolekammerat står bag, da overfaldene minder om den forbrydelse, de sammen begik for mange år siden. Da endnu en kvinde bliver overfaldet og denne gang dræbt, tager Ravn modvilligt sagen og indleder jagten på den anonyme morder. En gerningsmand der kan være hvem som helst, og slå til hvornår det skal være. Og spørgsmålet melder sig hurtigt for Ravn, om han nu også kender sin klients virkelige identitet og motiver?

Anmeldelse: ♥♥♥♥ (4 ud af 6). Ligesom ‘Pagten’ flyver man i gennem ‘Dybet’ med nysgerrighed og spænding. Den er en fornøjelse at læse og selve historien er gribende.


SIMON LELIC – DRENGEN DER SLOG IHJEL

Titel: Drengen der slog ihjel
Sider: 279

Resume: Daniel Blake er kun 12 år, da han mishandler og dræber den jævnaldrende Felicity, og drabet får lokalbefolkingen til at dampe af had og hungre efter retfærdighed. Alligevel har provinsadvokaten Leo Curtice ikke fuldt ud forstået, hvilken betydning det vil få, da han ved et tilfælde påtager sig Daniel Blake-sagen. I første omgang ser han kun en karrieremæssig gevinst, da sagen er garanteret en masse medieomtale. Senere bliver han så investeret i sagen, at han udvikler et oprigtigt ønske om at hjælpe sin unge klient.

Efterhånden går det dog op for Leo, at det ikke kun er ham, som har påtaget sig sagen. Også hans kone og 15-årige datter, som går på samme skole som offeret, bliver involveret. De ønsker begge, at han frasiger sig sagen og ser den unge Daniel som et modbydeligt monster – ligesom resten af byen. Alligevel vælger Leo at ignorere situationens alvor, selv da trusselsbrevene begynder at dukke op, og først da det er for sent, går de fulde konsekvenser op for ham.

Anmeldelse: ♥♥♥ (3 ud af 6). Umiddelbart tænker i måske, at jeg synes, bogen er kedelig, dårlig eller ikke tiden værd, da jeg kun har foræret den 3 stjerner. Men! Selve historien finder jeg spændende – Hvad får en 12-årig dreng til at forgribe sig på en jævnaldrende pige og myrde hende? Den gerning er i sig selv foruroligende og samtidig tankevækkende.

Men egentligt tager bogen mest udgangspunkt i Leo’s rejse som sagfører, og hvordan det påvirker familielivet og ægteskabet at forsvare en morder. Personligt blev jeg dog flere gange frustreret over sprogbruget, hvor jeg til tider kom i tvivl om, hvad der foregik? I den sidste halvdel af bogen mistede jeg interessen, da flowet, tempoet og ja spændingen forsvandt.


JUSSI ADLER-OLSEN – JOURNAL 64

Titel: Journal 64
Sider: 461

Resume: ‘Journal 64’ tager udgangspunkt i en række mystiske forsvindinger i 1987, som Afdeling Q forsøger at finde en sammenhæng imellem. Forsvindingssagerne bliver gennem bogen langsomt kædet mere og mere sammen, og gradvist dukker der nye ubehagelige oplysninger og hændelser frem. Forsvindingerne har én person til fælles, Nete Hermansen, hvis historier bringer mange fortællinger om tiden på Sprogø (Kvindebehandlingshjem for ”åndssvage” i perioden 1955-1961 en af) frem i lyset. Sprogøhistorierne bliver viderehen linket til en Curt Wad, formand for det fascistiske parti Rene Linier og leder af projektet ‘Den Hemmelige Kamp’, hvis mission er at gøre Danmark “renere og mere kompetent” ved at udføre tvangssterilisationer og -aborter på kvinder, man ikke anser for værdige til at formere sig.

Pludselig bliver Afdeling Q flettet ind i en meget større efterforskning end de hidtil havde regnet med, og efterforskerholdet kommer ind i et spil, de ikke er vant til at spille. Pludselig er de kommet i søgelyset hos Curt Wad og hans kumpaner, der vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at holde deres grimme gerninger hemmelige.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥♥ (6 ud af 6). Nu har jeg læst et par af bøgerne omhandlende ‘Afdeling Q’ – og Journal 64 er min absolutte favorit! Den indeholder alt det bedste i en god krimi: En fremragende historie, plottwist, masser af lag, overraskelser og en hulens masse spænding! Læs den!


GILLIAN FLYNN – KVINDEN DER FORSVANDT

Titel: Kvinden der forsvandt
Sider: 492

Resume: Det amerikanske par, Nick og Amy, er unge, intelligente, smukke og succesfulde i et lykkeligt ægteskab. Sådan ser det i hvert fald ud på overfladen. Da de begge bliver fyret under finanskrisen fra deres job i New York, samtidig med at Nicks mor bliver kræftsyg, beslutter de at flytte tilbage til hans fødeby i Missouri. Amy følger modvilligt med, men falder aldrig rigtig til i den lille by med arbejdsløshed og ingen venner.

På deres fem-års bryllupsdag forsvinder Amy sporløst fra deres hjem. I takt med efterforskningens fremgang øges politiets mistanke om Nicks involvering. Selv bliver Nick tilfangetaget i et spindelvæv af mystiske ledetråde, som udvikler sig til et mareridt for ham.

Anmeldelse: ♥♥♥♥ (4 ud af 6). Selvom jeg kun har givet bogen 4/6 stjerner, så synes jeg fortællingen er møghamrende spændende. Lige da jeg havde læst den færdig, skyndte jeg mig at se filmatiseringen: ‘Gone Girl‘ med Ben Affleck, som i øvrigt læner sig troligt op ad bogen. For mig manglede der en lille smule tempo i bogen, jeg kunne godt have undværet 70 sider, som måske kunne barbere den helt ind til benet og bevare spændingen fra start til slut. Jeg vil dog stadig varmt anbefale den!

1 kommentar

  • Sidse

    Elsker krimier – dejligt med noget inspiration og motivation. Har ikke læst skønlitteratur siden jeg startede studie og efterfølgende fik to børn 🙈

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Inspiration til farverige gardiner