En hamrende god dag!

Bøger, jeg lige har læst #5


REKLAME FOR PLUSBOG.DK

Hej Rødder. Jeg har været ualmindelig heldig på det seneste hvad angår fremragende læseoplevelser, der formår at blive hængende i tankestrømningerne. Sidst kreditererede jeg med et stående bifald til ‘Kastanjemanden‘ i dette indlæg, og denne gang kan jeg atter anbefale et par mestermærker.

I samarbejde med Plusbog.dk har jeg nemlig fået fornøjelsen af at læse og anmelde Julie Hastrup’s nyeste krimiskud på stammen: ‘Blodspor‘, som er 7. led i serien om drabsefterforskeren Rebekka Holm. På trods af serien kan bøgerne læses uafhængigt af hinanden.


BLODSPOR – JULIE HASTRUP

Titel: Blodspor
Forfatter: Julie Hastrup
Sidetal: 448

Resume: Rebekka Holm vender tilbage til arbejdet, efter en kortvarig sygemelding, da hendes kæreste, Niclas, ligger i koma. Hun kæmper med at hænge sammen i følelsernes uro og kaster sig hovedkulds ud i en ny sag. I et villakvarter findes en familie likvideret i stuen henover et måltid. Moren Jette Friis er værre tilredt end manden og de to unge drenge, og Rebekka Holm spekulerer på, om der mon er en direkte forbindelse at finde i dén kendsgerning. Opgaven er dog ikke let, da familien udadtil fremstår helt almindelig og velfungerende, men snart bliver et net af hemmeligheder trævlet op og skaber kaos i alle retninger.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥♥ (6/6). Da jeg hverken var bekendt med ‘Rebekka Holm‘-serien eller Julie Hastrup som forfatter på forhånd, havde jeg derfor ingen forventninger til ‘Blodspor‘. Det må i og for sig være et godt udgangspunkt, inden man åbner en bog. Men med stor overraskelse kunne jeg allerede efter 50 sider smile imponeret og konkludere, at den besad flere lag og mere spænding end 2 stk. Karin Slaughter romaner tilsammen.

Den er så velkomponeret og barsk med følelsesladede temaer, der efterlader læseren med en sitrende ambivalens i forhold til både loven, systemet og selvtægt. På trods af at jeg vendte den sidste side for et par dage siden, kan jeg stadig ikke ryste følelserne af mig. Og det er nøjagtigt, hvad en fremragende bog skal udløse – nemlig det at blive berørt, vækket.

Til de interesserede har jeg listet rækkefølgen op i ‘Rebekka Holm‘ serien:

 1. Torn i øjet
 2. Det blinde punkt
 3. Blodig genvej
 4. Portræt af døden
 5. Farlig fortid
 6. Mirakelmanden
 7. Blodspor

JEG ER DØDEN – CHRIS CARTER


Titel
: Jeg er døden
Forfatter: Chris Carter
Sidetal: 371

Resume: ‘Jeg er døden‘ er syvende bind (Ud af 9) i Chris Carters formidable thrillerserie om kriminalassistent Robert Hunter. Efter en ung kvinde bliver bortført, dukker hendes lig op nær Los Angeles’ internationale lufthavn syv dage senere. Kvinden er blevet tortureret – Desuden har morderen efterladt en seddel i offerets hals.

Robert Hunter og makkeren Garcia får tildelt sagen, da endnu et offer dukker op kort efter. Da de indser, at der er tale om en særlig bestialsk seriemorder med en forfærdelig hemmelighed i bagagen, må de sætte alt ind for at undgå et blodblad af dimensioner.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥♥ (6 ud af 6). Nu har jeg efterhånden læst 8 af Chris Carters 9 bøger, og selvom jeg knuselsker dem alle, så er ‘Jeg er døden‘ blandt mine favoritter! Den ramte mig som en nådesløs mavepumper helt fra start. På trods af hans (altid) meget visuelle beskrivelser af horrible og bestialske mord, plejer jeg aldrig at blive  følelsesmæssigt påvirket og medtaget af indholdet, som jeg oplevede i denne bog efter blot 35 sider. Tårerne trillede ned ad mine kinder – og jeg blev komplet overmandet af både uretfærdighedsfølelse, sympati og buldrende vrede. Dertil må jeg konkludere, at han er en ekseptionel dygtig forfatter, der formår at vække læseren fuldkomment til livs.

Nedenfor har jeg listet hans bøger i deres respektive rækkefølge, hvis nogle af jer skulle få lyst til at kaste jer over dem. Jeg har sat et X ud for de allerbedste – Jeg mangler dog selv at læse ‘Dødens galleri’:

 1. Krucifiks-morderen (X)
 2. Bødlen (X)
 3. Stalkeren (X)
 4. Dødens kunstner
 5. Dødsshowet
 6. Ondskab (X)
 7. Jeg er døden (X)
 8. Mordoffer
 9. Dødens galleri

OFFER UDEN ANSIGT – STEFFAN AHNHEM

Titel: Offer uden ansigt
Forfatter: Stefan Ahnhem
Sidetal: 475

Resumé: I ‘Offer uden ansigt’ følger vi efterforskeren Fabian Risk, der flytter fra Stockholm til sin fødeby Helsingborg med sin familie, som følge af en kontroversiel episode i en tidligere efterforskning, hvor to kollegaer blev dræbt. Familien har købt sig et nyt hus, og meningen er, at Risk i 6 uger skal nyde ferien og pakke ud i ro og mag, inden han tiltræder på stationen i Helsingborg. Men allerede samme dag, han flytter til, bliver han kontaktet af sin nye chef, da et offer er blevet fundet med begge hænder skæret af. Offeret viser sig at være Fabians gamle klassekammerat – og kort efter myrdes endnu en fra hans folkeskoleklasse.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥ (5/6). På trods af de knap 500 sider, er bogen opdelt i korte og overskuelige kapitler – og skrevet i et letlæseligt og spændende sprog. Derudover var jeg så grebet af den, at jeg ikke registrerede, hvor langt jeg var kommet undervejs. Jeg vil helt klart læse de følgende bind i ‘Fabian Risk’-serien, som jeg har listet op nedenfor:

 1. Offer uden ansigt
 2. Den niende grav
 3. Atten grader minus
 4. Motiv X

SCUM MANIFEST – VALERIE SOLANAS

Titel: SCUM Manifest (Society of Cutting Up Men)
Forfatter: Valerie Solanas
Sidetal: 98

Det er først nyligt, at jeg blev bekendt med Valerie Solanas (1936 – 1988) – faktisk i forbindelse med den nyeste sæson af ‘American Horror Story‘, som jeg knuselsker! Efterfølgende voksede min nysgerrighed efter at læse hendes manifest, da jeg både fandt hendes historie ekstrem, interessant og sørgelig.

Solanas var en amerikansk feminist og forfatter. Hun selvudgav SCUM-manifestet i 1967, da ingen forlag ville publicere hendes ‘ideologi’. I 1968 skød hun Andy Warhol, der overlevede, men aldrig rigtigt kom på benene igen efter mordforsøget. Manifestet blev som følge af den store mediedækning af episoden verdenskendt.

Solanas liv bar ikke præg af kærlighed og omsorg. Som barn blev hun seksuelt misbrugt af sin far og tæsket af sin alkoholiserede bedstefar, som hun senere boede hos. Som 15-årig stak hun af fra sine bedsteforældre og levede som hjemløs. I 1953 fødte hun en søn, som blev fjernet fra hende og adopteret væk.

På trods af de ringe kår formåede hun alligevel at læse psykologi på universitet, men endte med at droppe ud for at flytte til New York, hvor hun brødfødede sig via prostitution. Her stødte hun på Andy Warhol, som hun håbede på ville filmatisere et af hendes manuskripter. Efter en uoverensstemmelse hvor Solanas følte sig snydt og senere ‘eget’ af Andy Warhol, skød hun ham året efter udgivelsen af SCUM Manifest.

Hun meldte efterfølgende sig selv, og blev indlagt på psykiatrisk hospital og herefter fængsel, hvor hun var indespærret i 3 år. Hun blev i den forbindelse diagnostiseret med paranoid skizofreni. Frem til sin død som indtraf i en alder af 52, som følge af en influenza, levede hun under ringe kår – bl.a. som hjemløs.

Resumé: SCUM Manifest er ikke en biografi, og den henviser på intet tidspunkt direkte til Solanas eget liv. Kort fortalt er manifestet en overordnet ‘vision’ om, hvordan samfundet (I følge Solonas) ville rejse sig fra forfaldet, der er forårsaget af mænd. Svaret finder hun tilsyneladende i at:

 • Vælte regeringen
 • Eliminere pengesystemet
 • Indføre fuldstændig automatisering
 • Destruere det mandlige køn

Anmeldelse: Jeg må erklære, at det er frygteligt svært at anmelde et manifest i form af hjerter. Jeg havde til dels forventet 98 sider spækket med forbandelser, had og buldrende vrede – men blev i stedet mødt af en tekst, der ikke er udformet i affekt. Til tider fandt jeg endda indholdet humoristisk – ikke blot grundet de åbenlyse ekstremer, men derimod pga. hendes måde at formulere sig på.

Når man er bekendt med dele af hendes liv – samt den erfaring hun har med mænd, er det måske ikke jordens største mysterium, hvordan hendes tanker er opstået – i følgeskab med det faktum, at hun var paranoid skizofren. Selvom indholdet mildest talt er vanvittigt, så kunne jeg trods alt ane en underlæggende længsel efter en verden med kærlighed, forståelse, intimitet og indlevelse. En kæmpe fornøjelse at læse SCUM Manifest, selvom det er blandt det mest radikale, jeg til dato har læst. Desuden elsker jeg mænd, og kan derfor ikke være mere uenig med hendes ideologi om at tilintetgøre dem.

1 kommentar

 • Sisse

  Elsker Julie Hastrups bøger, og glæder mig så meget til at læse blodspor 🙂 Vil virkelig anbefale dig at læse resten af serien!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En hamrende god dag!