Åh de Ferm Living nyheder!

Bøger, jeg lige har læst #6

Hej Rødder 🙂 Det er efterhånden længe siden, at jeg har opdateret mine nedlagte læserier. Jeg har haft nogle mildest talt hårdt pressede måneder i forhold til min sygdom, som desværre har gjort det næsten umuligt for mig at læse. Men lidt har jeg dog alligevel fået krydset af listen.

Har nogle af jer mon læst mine to tidligere anbefalinger: Blodspor og Kastanjemanden? Jeg lånte dem straks efter ud til min mor, som stadig kæmper med at finde krimier, der kan leve op til de føromtaltes niveau. 😀 Af samme årsag kastede jeg mig over 3 afvigende bøger, inden jeg fortsatte min krimi-besættelse igen. Kig med nedenfor:


KURT COBAIN BIOGRAFI – CHARLES R. CROSS

Titel: Curt Cobain – En biografi
Forfatter: Charles R. Cross
Sidetal: 432

Resume: ‘Curt Cobain – En biografi‘ tegner et yderst nuanceret og bredt billede af Kurt’s liv fra den kaotiske barndom, de eksperimenterende og usikre teenageår, i gennem Nirvana’s verdensindtag og den særlige kritiske tid op til hans død i 1994, som bar præg af et massivt heroinmisbrug i følgeskab med mental korsfæstelse.

Bogen indvier også læseren troværdigt i forholdet til Courtney Love, som han fik en lille datter med. Selvom hun mere eller mindre blev forhadt og udskældt af befolkningen for at være årsagen til Kurts død, så tegnes der i stedet et nyt billede, hvorpå Kurt ikke længere glorificeres som et uskyldigt og naivt offer, der lod sig rive med på en heroinbølge forårsaget af kærlighed til en rebelsk kvinde.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥♥ (6/6). Det er beundringsværdigt, hvordan Charles R. Cross har formået at sammenflette data fra over 400 interviews kombineret med Kurt Cobain’s egne dagbøger og skabt en så sammenhængende og flydende gengivelse – uden overfortolkninger eller gisninger, der kan forpurre fakta. Han efterlader gavmildt læseren den fornemme opgave.

Hvad, der motiverede mig til at læse bogen var hverken Nirvana’s massive succes i 90’erne, Kurt’s unægtelige smukke udseende eller det faktum, at han begik selvmord – Men fordi han var bipolar. (Som jeg selv er). Til min store overraskelse fremgår dette dog ikke direkte i bogen, selvom det er offentligt kendt, at hans familie har udtalt, at han var bipolar. Som barn blev han også diagnosticeret med ADD.

Dog var jeg på intet tidspunkt i tvivl om, at Kurt Cobain var bipolar – og meget hårdt ramt af sygdommen, hvis jeg selv skal sige det. Særligt afslørerede hans altomsluttende ambivalens og følelsesmæssige splittelse i forhold til sin identitet, sit band, sin berømmelse, sin familie, sig selv og livet generelt – I ledtog med de iøjenfaldende humørskift, raseriudbrud, grænsesøgende adfærd og kroniske forsøg på at flygte fra hans uforenelige indre, at han ganske vidst led af sygdommen.

Jeg har to afsluttende ord: Læs den!


JOURNALS – KURT COBAIN


Titel
: Journals
Forfatter: Kurt Cobain
Sidetal: 308

Anmeldelse: ♥♥ (2/6). På trods af at det er uhyggeligt svært at anmelde en samling af private dagbøger, så er denne anmeldelse alene bygget på mine forventninger til, hvad der mon stod i den. Personligt havde jeg håbet på dybsindige og husløst ærlige beretninger om Kurts ydre og indre liv. (Ligesom vi får brudstykker af i biografien ovenfor fra andre dagbøger).

Desværre består mange af siderne i stedet af oprids af favoritbands, hvad der definerer punk rock, hvilke bands der stinker samt breve han sender til forskellige bekendte og venner, skitser til diverse covers, t-shirts og andet Nirvana merch. Dog findes der små gruopvækkende fortællinger, der efterlader læseren med en fornemmelse af, at Kurts sindstilstand har været truende for hans eksistens.. Meget længe.


GLASPIGEN – KARIN DYHR & MARIANNE HOLMEN

Titel: Glaspigen
Forfattere: Karin Dyhr & Marianne Holmen
Sidetal: 366

Resumé: Under aliasset ‘Ida’ fortæller Karin Dyhr om sin smertefulde barndom, der blev ødelagt af incest, samt det meste af sit voksne liv, hvor hun er offer for mere end 70 indlæggelser fordelt på 17 år, skizofreni, borderline og 20 selvmordsforsøg på rygraden.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥ (5/6). Jeg er mildest talt målløs, rørt til knoglemarven og dybt imponeret af Karin Dyhrs styrke igennem de vilkår. Hendes historie er ganske enkelt fascinerende, barsk og tankevækkende. Jeg kunne på intet tidspunkt fralægge mig bogen. Det eneste minus må være de første 50 sider, som jeg fandt en smule forvirrende og kaotiske – men udover det, har jeg absolut ingen indvendinger.


VALMUEMANDEN – CHRISTIAN FROST

Titel: Valmuemanden
Forfatter: Christian Frost
Sidetal: 438

Resumé: I Valmuemanden følger vi kriminalassistenterne Erik Otto Falster og Lars Hede, da to unge piger på henholdsvis 9 og 16 år forsvinder. Samtlige måneder efter at efterforskningen ingen resultater har bragt, findes liget af den 9-årige pige i en flod i Spanien. Falster og Hede finder hurtigt inkriminerende led til de allerhøjeste samfundslag samt en hemmelig organisation, der ubarmhjertigt efterlader unge piger i elendighed.

Anmeldelse: ♥♥♥♥♥ (5/6). Yderst velkomponeret, velskrevet og endda også med en god portion humor. Jeg er særligt vild med journalisten Pia, der altid fik mig til at trække på smilebåndet over hendes gennemførte facon. Jeg kan varmt anbefale alle krimielskere at læse den!


MIRAKELMANDEN – JULIE HASTRUP

Titel: Mirakelmanden
Forfatter: Julie Hastrup
Sidetal: 380

Resumé: Drabsefterforsker (og hovedperson) Rebekka Holm er sygemeldt efter et voldeligt overfald, og forsøger at undertrykke rastløsheden ved at besøge sin svenske kæreste Niclas Lundell. Men i løbet af få dage udvikler den afslappende miniferie sig til et sandt mareridt.

Niclas har travlt med sin egen private efterforskning af omstændighederne ved sin tidligere kones død. En efterforskning han ikke ønsker at involvere Rebekka i. Frustreret og nysgerrig går hun selv i gang med at undersøge, hvad der egentlig skete, da Magdalena Lundell omkom. Efterhånden går det op for hende, at Niclas har hemmeligholdt vigtig information om sit ægteskab, og Rebekka begynder at tvivle på, om hun overhovedet kan stole på ham.

Samtidig finder Rebekka ud af, at Magdalena i det skjulte arbejdede på en historie sammen med en finsk journalist. En historie om forsvundne mennesker, der alle har lidt sørgelige skæbner. Alle kan kædes sammen med én dødsensfarlig person. Rebekka må nu gå i Magdalenas fodspor og føres til Finland, hvor hun vikles ind i en vanvittig morders dræbende net.

Anmeldelse: ♥♥♥♥ (4/6). I starten af ‘Blodspor‘ refereres der til Mirakelmanden, som straks vækkede min interesse, da den omhandler psykisk syge. Af en eller anden årsag er jeg altid svært betaget af psykologi. Men! Den når ikke ‘Blodspor‘ til sokkeholderne, hvis i spørger mig. Selve historien er skam interessant og tiltagende, men selve tempoet fandt jeg gabende langsomt. Dog er der flere, der mener, at denne er Julie Hastrups bedste roman.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Åh de Ferm Living nyheder!